Boxtelnet .nl

 

Terug naar archief


(augustus 2013)

Wim van der Zanden houdt eer aan zichzelf

raadhuis Boxtel Wethouder Van der Zanden heeft de vergadering waarin maandagavond (12/8) over zijn lot beslist zou worden niet afgewacht. Een half uur voor de raad bijeenkwam maakte hij bekend 'met pijn in het hart' af te treden. Hij wordt niet vervangen. Tot de verkiezingen van maart 2014 gaat het college met drie wethouders verder. De raad was er vanavond snel mee klaar.

Jan Vervoorn Boxtel Balanslid Jan Vervoorn die met zijn als hatelijk ervaren tweets een belangrijk aandeel had in de val van Van der Zanden
kon het ook vanavond niet laten.


Wat vooraf ging

De overige partijen in het college hebben vandaag (woensdag 7/8) het vertrouwen in Balans opgezegd. Dit naar aanleiding van de opmerkingen van raadslid Jan Vervoorn - en een brief van de hele fractie - over dommigheid van wethouder Van de Wiel in de schaliegaskwestie. Wim van der Zanden kan dus terug naar zijn boerderij. PvdA/GL, Combinatie'95, en de DPBL - die Boxtels Belang heeft ingelijfd en tegenwoordig Inbox heet - hebben samen 11 van de 23 zetels. Ze komen er dus 1 te kort om alleen verder te kunnen. Benieuwd wie de club komt versterken.

De schuld van het opgezegde vertrouwen ligt zoals gezegd niet bij de wethouder, maar bij de fractie van Balans. Die wilde één wethouder de schuld geven van een besluit waarvoor het hele college - dus ook hun wethouder - verantwoordelijkheid draagt. Gevalletje van beetje dom. Overigens krijgt Balans nu een half jaar de kans om zich tegen het college af te zetten. En Van der Zanden heeft bewezen dat hij dat beter kan dan wat er nu aan oppositie in de raad zit.

Misschien is het wel verstandig van de overgebleven partijen om tot de verkiezingen met z'n drieën verder te gaan. De overige partijen kunnen dan door hun stemgedrag laten zien wie zich het best bij hen thuis voelt en zo een plaats in het volgende college verdienen. Morgenavond mogen ze bij de collegepartijen op bezoek komen om erover te praten. En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid dat wethouder Van der Zanden zegt: "Ze hebben het vertrouwen in de fractie opgezegd, ik blijf lekker zitten en red het wel zonder mijn fractie". En de mensen in Boxtel? Die zien voor de zoveelste keer dat de door hen gekozen vertegenwoordigers meer bezig zijn met onderling geharrewar dan met het fatsoenlijk en daadkrachtig besturen van de gemeente.

UPDATE - Wethouder Van der Zanden heeft zojuist (donderdagmorgen) gemeld dat hij gewoon blijft zitten. Benieuwd wanneer er een nieuwe motie van wantrouwen komt en hoe de coalitiepartijen dan stemmen. Waarbij niet valt uit te sluiten dat ze hem net als een maand geleden rustig laten zitten. Dan was hun dappere optreden van gisteren een losse flodder en hebben ze daarmee alleen zichzelf belachelijk gemaakt.Terug naar archief