Boxtel in beeld

Volg #boxtelnet op Boxtelnet op Twitter
Boxtelnet.nl skyline boxtel


voorpagina | archief | contact

Nieuwe Lourdesgrot op Stapelen vervangt oude

grot Stapelen
De toestand van de Mariagrot die sinds 1917 een markant punt vormt in park Stapelen is zo slecht, dat er groot gevaar bestaat voor instorten. Bovendien is de grot gebouwd met zwaar vervuild materiaal, afkomstig uit de zinkfabriek in Budel. Volgens deskundigen is restauratie moeilijk en daarom wordt het markante bouwsel gesloopt. De gemeente ziet graag dat de grot behouden blijft, maar heeft
daar geen geld voor over. Op de plek van de grot komt een stilteruimte. En... elders in het park wordt een nieuwe Lourdesgrot gebouwd.

Mariabeeld
Het Mariabeeld zal daarin ongetwijfeld een prominente plaats krijgen
Omdat het beeld al en paar keer gestolen is staat Maria achter tralies.

bundel Stapelen
In 2005 publiceerde Victor Vroomkoning zijn bundel Stapelen waarvan het eerste gedicht dezelfde naam draagt. Daarin spelen het park en de grot een rol. In mei 2011 opende Boxtel een poëzieroute, waarbij gedichten van Jasper Mikkers, Victor Vroomkoning en Albert Megens een plaatsje kregen in de openbare ruimte. Het gedicht Stapelen stond een tijdje bij de slotgracht aan de ingang van het kasteel, maar werd later naar het midden van het park verbannen. Daar viel het onlangs ten prooi aan enkele jeugdige vandalen.

paal
En nu herinnert alleen deze paal aan het gedicht, een voorteken van het lot dat de grot wacht.


Grot Stapelen gesloopt

grot Stapelen gesloopt
De grot is verdwenen, wat komt er voor in de plaats?
Terug naar archief