Boxtel in beeld

Volg #boxtelnet op Boxtelnet op Twitter
Boxtelnet.nl skyline boxtel


voorpagina | archief | contact

Uw toegenegen pater Janssen

standbeeldje
Rond 1950 woonde in de villa 't Molenhuis in Boxtel (Molenstraat 114) Sies Numann, reclamedirecteur van Philips. De man reisde heel de wereld rond en verstuurde zo af en toe een ansichtkaartje. Op een dag in 1946 deed hij dat in gezelschap van een plaatselijke Philipschef. Er bleef een kaart over, en ze besloten om die aan iemand te sturen die dan geen idee zou hebben aan wie hij die verre kaart te danken had. Na het nodige heen en weer praten - de een wilde een pastoor, de ander een dominee - werd de burgemeester van Oudewater de gelukkige. Numann ondertekende met 'Uw toegenegen pater J. Janssen'.

Na die eerste kaart volgden er uit alle delen van de wereld nog ruim 200. En zo af en toe ook nog een cadeautje. De burgemeester van Oudewater was de wanhoop nabij.

Kerstmis 1953 vond Numann het welletjes en stuurde hij de laatste kaart, waarin hij liet weten dat de pater zijn pij aan de wilgen had gehangen. Voor de tv-camera van de KRO kwam het daarna tot een ontmoeting tussen de burgemeester en de pater.

In 1965 kreeg 'pater Janssen' in Oudewater een standbeeld. Ook in de tuin van Sies Numann in Boxtel schijnt er een gestaan te hebben, gemaakt door Joop Geesink.


het molenhuis
't Molenhuis
Het standbeeld van pater Janssen in Oudewater

Romeinse brug
Het hoekje bij de Havenstraat in Oudewater waar de pater een plaatsje heeft gekregen.

Gerdine van de Ven
In de tijd dat Sies Numann in de Molenstraat woonde speelde bij hem om de hoek in de Baroniestraat Gerdine van de Ven.
Na wat omzwervingen door Nederland woont zij nu in Oudewater...

op de bank
om de hoek bij pater Janssen, kan zomaar even bij hem op de bank gaan zitten.


Terug naar archief